Caigua prášok Original Uncaria 100g

Caigua prášok Original Uncaria 100g

Hodnotenie produktu: 5/5 (3x)

Vaše hodnotenie:

Podpora chudnutia, cukrovka, cholesterol, nadváha, trávenie, žalúdok, črevá

7 €

Dostupnosť: Skladom

Výrobca: UNCARIA ČR

V Peru je Caigua všeobecne uznávaná ako prospešná potravina. Má nízke kalorické hodnoty a zložky v nej obsiahnuté môžu mať pozitívny vplyv na metabolizmus tukov. Môže mať pozitívny vplyv  na činnosť organizmu, pomáhať pri zachovaní správnej telesnej hmotnosti a prekonávať problémy vyvolané zlými stravovacími návykmi.

Obsah: Jemne mletý plod Cyclanthera pedata

Spôsob použitia: denne 1 - 3 lyžičky prášku rozmiešať v malom množstve vody a vypiť, najlepšie na lačno alebo pred jedlom.

Upozornenie: neprekračujte doporučené dávkovanie. Nie je určené pre deti, tehotné a dojčiace ženy. Nenahradzuje pestrú stravu. Skladujte v suchu mimo dosah detí.

Výrobca: UNCARIA ČR

Krajina pôvodu: Peru

Hmotnosť: 100 g

 

 

Informácie o produkte:

Caigua  Cyclanthera pedata L. Schard

Používa sa pri zdravotných problémoch:

Cukrovka / Cholesterol / Krvný obeh / Nadváha / Trávenie, žalúdok, črevá


Ďalšia z obdivuhodných darov Peruánskej prírody - funkčná potravina, silný, prirodzený spaľovačov tukov - cesta ku štíhlej postave a normálnej hladine cholesterolu.

Caigua alebo Caigui je prastarou peruánsku rastlinou, rastúcej v teplej a vlhkej klíme, známej už v kultúre Mocha. Jej domorodé názvy sú: caygua, caihua, cayhua, achojcha, quishiu, a v jazyku Quechua - achocha alebo achoccha.

Táto silne rozvetvená popínavá rastlina s elipsovitými listami dorastá do dĺžky až 5 metrov. V neveľkých, nažltlých kvetoch v tvare kalicha, sa tvoria ľahko sploštené plody, pripomínajúce uhorky so zaostreným koncom. Plody dosahujú dĺžku až 20 cm, farbu majú tmavo zelenú až takmer bielu a nerovnomerný povrch majú pokrytý jemnými tŕňmi.

Dozreté plody sú bohaté na minerálne látky, pektíny, vlákninu, bielkoviny, uhľohydráty a tukové zložky. Obsahujú tiež kyselinu galakturónovú, dihydroxitriptamin, živicu, minerálne látky (fosfor), vitamíny - hlavne B a C, lipoproteíny a steroidné látky: β-sitosterol a jeho 3-β-D-glukozid.

V Peru je Caigua všeobecne uznávaná ako potravina s nízkymi kalorickými, ale vysokými zdravotnými hodnotami.
Popularitu si získala predovšetkým ako "špecialista" na cholesterol, pretože bioaktívne substancie, ktoré sa v nej nachádzajú, majú pozitívny vplyv na metabolizmus tukov.
Znižujú hladinu "zlého" cholesterolu LDL, zodpovedného za sklerotické zmeny ciev, a súčasne zvyšujú hladinu "dobrého" cholesterolu HDL.
Vďaka týmto vlastnostiam je Caigua využívaná k prevencii artériosklerózy, pretože čistí cievy a tepny od usadenín a tým pomáha predísť srdcovým a obehovým chorobám. Mimo to podporuje liečbu vysokého krvného tlaku a cukrovky.

Všetky časti Caigua sú zdravé. Mleté semená, užívané na lačno, pomáhajú k odstráneniu cudzopasníkov, odvar z nich je užívaný na zníženie krvného tlaku. Surová šťava sa užíva pri zápaloch uší ako vonkajší obklad. Tiež plody a listy pôsobia protizápalovo a po rozdrvení sa používajú ako obklady na znečistenú alebo infikovanú pokožku. Surové alebo varené plody pomáhajú pri cukrovke a obehových problémoch. Pôsobí tiež proti bolesti, a protizápalovo v prípadoch ochorení dýchacích ciest a tiež pri kĺbových ochoreniach. Mladé listy a vetvičky môžu slúžiť ako hodnotná zelenina a korene sa používajú na čistenie zubov.

Caigua sa používa ako surová, tak i varená. Plody, očistené od semien, sa plnia mäsom, rybami alebo syrom a zapekajú. Je možné ich aj nakladať ako uhorky alebo užívať vo forme prášku.

Zložky obsiahnuté v Caigua sú dokonalým regulátorom metabolizmu sacharidov a tukov. Významnou mierou znižujú ich hladinu vďaka donútenia organizmu ku spaľovaniu rezerv. Pomáhajú tak k účinnému znižovaniu hmotnosti u osôb s nadváhou, bez narušenia rovnováhy.
Priaznivý zdravotný účinok tejto rastliny bol analyzovaný a potvrdený množstvom výskumov a testov. Boli vykonané  hlavne v Peru, domovine Caigui a vďaka nim táto rastlina získava stále väčšie uznanie ako funkčná potravina.
Napríklad jeden z výskumov, vykonaný a zdokumentovaný v roku 1995 Gustavo F. Gonzalesem a kol. na Universidad Peruano Cayetano Heredia, (UPCH) v Lime vykázal, že po 12 týždňoch podávania šiestich kapsúl (po 200 mg) denne došlo ku
zníženi hladiny LDL cholesterolu o 23%
a zvýšenie hladiny HDL cholesterolu o 42%.

Výsledky výskumu tiež ukazujú, že:

dávka 1-2 g denne zpráškovanej Caigui znižuje hladinu cholesterolu
čistí steny tepien a žíl od usadenín cholesterolu
pomáha pri chorobách obehu krvi
pomáha predísť artérioskleróze, srdcovým ochorením, bráni tvorbe kŕčových žíl
pôsobí ako prevencia srdcového infarktu
čistí krv
znižuje vysoký krvný tlak a pomáha jeho stabilizácii
redukuje nadváhu, metablizuje tuky a je cennou pomocou v redukčných diétach
pomáha pri zachovaní správnej telesnej hmotnosti
redukuje celulitis
znižuje hladinu krvného cukru, pôsobí ako prevencia cukrovky a pomáha pri jej liečení
pomáha prekonávať problémy vyvolané zlými stravovacími návykmi
pôsobí proti bolesti a je používaná pri tráviacich problémoch (žalúdočných a črevných)
vďaka protizápalovému pôsobeniu pomáha predchádzať reumatickým zmenám kĺbov
podporuje liečbu roztrúsenej sklerózy
spomaľuje procesy starnutia buniek, omladzuje organizmus a pomáha pri zachovaní zdravia
Je na mieste aj dodať, že v Peru je Caigua spoločne s Hercampuri a Sacha Inchi užívaná ako "omladzovač" organizmu a na redukciu nadváhy a celulitídy.

V pestovaní tejto cennej rastliny je Peru na prvom mieste, hoci vzhľadom na jej rastúcu popularitu je v súčasnosti Caigua pestovaná aj v iných častiach Južnej i Strednej Ameriky.

POUŽITIE

Kapsule: užívať 4-6 kapsúl denne. Celú dávku je možné užiť jednorazovo - ráno na lačno.
Prášok: 1-3 rovné lyžičky prášku denne, najlepšie pred jedlom.

UPOZORNENIE:

Neprekračujte odporúčané denné dávkovanie.
Nie je určené tehotným a dojčiacim ženám.
Podľa názoru dietológov je Caigua veľmi zdravou súčasťou stravy - nazývajú ju cestou ku štíhlej postave a zdravia bez rizika. Odporúčajú ju užívať 3 mesiace, urobiť 3 týždňovú pauzu a eventuálne ďalšie 3 mesiace kúru zopakovať.

Príroda je neuveriteľne bohatou a obrovskou lekárňou, z ktorých darov by sme mali vedome čerpať. Peruánska Caigua je ďalším pokladom - tentoraz mimoriadne účinným nástrojom v boji so strašiakom našej doby - obezitou a cholesterolom. Je však potrebné podčiarknuť aj jej závažnú úlohu v prevencii rôznych chorôb. A ak im chceme účinne predchádzať, nesmieme ju ignorovať.

Plantas Medicinales Nativas del Peru, PALACIOS Vaccaro W.J., Concytec, Lima, Perú, 1997,
The Healing Forest, Schultes E.R., RAFFAUF R.F., DioscoridesPress, Portland (OR), USA, 1992, ISBN 0-931146-14-3
Amazonian Ethnobotanical Dictionary, DUKE A.J., VASQUEZ R., C.R.C. Press, Boca Raton, USA, 1994,
Diccionario enciclopedico de plantas utiles del Perú, Bracke EGG A., CBC - Centro de Estudios Regionales Andinos «Bartolomé de Las Casas», Cuzco, Perú, 1999, ISBN 9972-691-21-0
Vocabulario de los nombres vulgares de flora peruana, SOUKUP J. SDB, Editoria saleziáni, Lima, Perú, 1975
Úžitkové rastliny trópov a subtrópov, Valíček P. a kol., Academia, Praha, ČR, 2002, ISBN 80-200-0939-6

Informácie sú použité so súhlasom firmy Uncaria a obsiahnutý text aj fotky podliehajú duševnému vlastníctvu firmy.

Nový komentár

* (Povinné)

×
Táto stránka používa cookies. Viac info

Prihlásenie