Hierba Luisa 100g

 Hierba Luisa 100g

Hodnotenie produktu: 5/5 (3x)

Vaše hodnotenie:

Hierba Luisa - citrónová tráva

5,20 €

Dostupnosť: Skladom

Výrobca: UNCARIA ČR

Lemon grass / DOPLNOK STRAVY
Hierba Luisa je vo svete cenená a pestovaná pre svoju príjemnú citrónovú chuť a vôňu. Z listov sa pripravuje chutný a osviežujúci nápoj, ktorý môže mať priaznivý vplyv na organizmus. Môže podporovať funkciu tráviaceho systému, zlepšovať náladu a koncentráciu. S ohľadom na chuť a vôňu má Hierba Luisa široké použitie v ázijskej kuchyni, ako koreniaci prídavok do polievok, rýb, morských plodov a iných jedál.

Obsah: Cymbopogon citratus (DC) Stapf.

Spôsob použitia: denne 1-3 g sušiny zaliať 700ml studenej vody a na miernom ohni variť 5 – 10 minút. Ocediť a piť behom dňa ako čaj. Môže sa taktiež zaliať vriacou vodou a ponechať 15 minút vylúhovať.

Upozornenie: neprekračujte doporučené denné dávkovanie. Nie je určené pre deti, tehotné a dojčiace ženy. Nenahradzuje pestrú stravu. Skladujte v suchu mimo dosah detí.

Upozornenie: Neodporúča sa deťom do 3 rokov, tehotným a dojčiacim ženám.

Hmotnosť: 100g

Výrobca: UNCARIA ČR

Krajina pôvodu: Peru

.

Informácie o produkte:

Hierba Luisa - vyslovuje sa: Jerba luiza

Cymbopogon citratus (DC) Stapf.
Synonymami: Andropogom citratus DC, A. Ceriferus Hack.

Používa sa pri zdravotných problémoch: Migréna / Prechladnutie / Trávenie, žalúdok, črevá / Vredy žalúdočné

Hierba Luisa je druhom trvalej trávy, pochádzajúcej z Indie a patrí do čeľade Poaceae (lipnicovitých). Ako liečivá rastlina je pestovaná tiež v Južnej Amerike a iných tropických a subtropických častiach sveta. Rastie v hustých trsoch, dorastajúcich výšky 120 až 150 cm a ľahko sa množia sadenicami. Hierba Luisa má zelené, dlhé a pomerne ostré listy a kvety v tvare bujných klasov. Všetky časti rastliny vydávajú silnú, citrónovú vôňu, vďaka ktorej je tiež známa ako "citrónová tráva".
Iné jej názvy sú: citronella, lemon grass, lemon tea, Yerba limon, pasta limon, pasta Kidrona, cana santa, canita santa, cana de limon oraz malojillo.

Hierba Luisa, hoci nie je ozdobnou trávou, je s ohľadom na jej príjemnú citrónovú chuť i vôňu pestovaná takmer v každej záhrade. Z ich čerstvých i sušených listov, užívaných ako populárne kuchynské koreniny, sa pripravuje aj osviežujúci nápoj, ktorý účinne pôsobí pri bolestiach žalúdka a zlom trávení.
Liečivé vlastnosti hierba Luisy však nespadajú iba do regulácie trávenia. Je známe aj jej pôsobenie:
antibakteriálne, antiseptické, protiplesňové, protinádorové, protizápalové, bronchodilatačné, protiastmaticky, pomáha pri kašli a pôsobí ako antioxidant
V ľudovej medicíne je hierba Luisa užívaná ako prostriedok pomáhajúci pri mnohých problémoch.

TRADIČNÉ POUŽITIE V ľudovej medicíne PRI:

► tráviacich problémoch, ako sú nestráviteľnosti, bolesti brucha, vracanie, nadúvanie, zápchy, koliky a hnačky
► prekyslenie žalúdka (neutralizuje žalúdočnú kyselinu)
► bolesti hlavy a závratoch
► prechladnutie, chrípka, bolesti hrdla a horúčka
► depresiu a náladovosti (pomáha pri udržaní koncentrácie a dobrej pamäti) ▪ nervové vyčerpanie, stres a
psychická únava
► astma
► reuma
► plesňových ochoreniach
► cellulitis (systematické pitie odvarov ho pomáha zredukovať)
► nákaze Helikobakter pylori - pomáha pri likvidácii baktérií (zvlášť dobré výsledky sú pri pití oleja).

Japonskí vedci z Univerzity v Kjótó dokázali, že olej získaný z citrónovej trávy účinne likviduje baktérie Helicobakter pylori, spôsobujúce vznik vredovej choroby žalúdka.
V tradičnej východnej medicíne je hierba Luisa užívaná aj ako prostriedok pomáhajúci v prevencii paradentózy a slúžiaci na bielenie zubov potieraním listami.
V Indii je široko používaná ako prostriedok proti kašľu, reume a ako antiseptikum.
V Číne je citrónová tráva okrem iného doporučovaná k pravidelnej a mimoriadne účinnej očiste krvi.
Hierba Luisa má široké využitie aj v potravinárstve, kozmetike a aromaterapii.

KOZMETIKA

Olej získaný z listov hierba Luisy sa užíva pri výrobe parfumov a mydiel. Užíva sa tiež, a zvlášť výťažky z listov, do relaxačných a osviežujúcich kúpeľov, odstraňujúcich únavu a stres. K potvrdeniu aromaterapeutických účinkov postačí vložiť hrsť listov do pláteného vrecka a umiestniť ho pod prúd tečúcej vody do vane a ponechať ho vo vani po dobu kúpeľa. Možno tiež pripraviť výluh z hrste listov a vliať ho do vane naplnenej vodou. Je to jednoduché a veľmi osviežujúce.

KUCHYŇA

S ohľadom na chuť a vôňu je hierba Luisa všeobecne používaným prostriedkom v ázijskej kuchyni, ako korenie do polievok, na prípravu rýb, morských plodov a iných jedál, najmä v Indii, Thajsku, Laose, na Srí Lanke a Karibských ostrovoch.
Z hierba Luisy možno, zaliatím porcie sušených listov vriacou vodou a ponechaním do vylúhovania, pripraviť lahodný, zdravotný čaj.
Hoci má veľa dobrých vlastností, nemali by ho ale piť deti, tehotné a dojčiace ženy.
Rozdrvené lístky môžu byť použité v kuchyni ako korenie pridávané do rôznych pokrmov.
Ako je vidieť, hierba Luisa, táto "tráva" s chuťou, vôňou a pozitívnymi účinkami na náš organizmus, si nepochybne zaslúži, aby sme ju mali vždy po ruke.

OSVIEŽUJÚCI ČAJ s blahodárnymi účinkami a citrónovou CHUTÍ

PRÍPRAVA A POUŽITIE:

1-2 lyžice rastliny zaliať cca 700 ml studenej vody, priviesť k varu a na miernom ohni 5 minút povariť.
Nechať chvíľu odstáť a odcedit. Piť 3x denne 1 pohárik.
Možno popíjať aj kedykoľvek počas dňa.
Možno aj cca 1 lyžičku rastliny (podľa chuti - na pohárik nápoja) zaliať vriacou vodou a ponechať vylúhovať.

Informácie sú použité so súhlasom firmy Uncaria a obsiahnutý text aj fotky podliehajú duševnému vlastníctvu firmy

Nový komentár

* (Povinné)

×
Táto stránka používa cookies. Viac info

Prihlásenie